Svet-Stranek.cz
Gecko Day

Gekon panenský:Osobní stránka na adrese: geckoday.freepage.cz

Gekon panenský

 
POPIS
Jedná se malého gekonka o délce cca 10cm s hnědým zbarvením, které mění svou intezitu s intenzitou tepla. Jelikož tmavá barva přitahuje teplo, tak při teplotních poklesech v teráriu gekon tmavne a naopak. Tento gekon je aktivní večer či za soumraku, takže přes den se schovávají. Je to velice společenský ještěr a doře snáší svou společnost v terári s dalšími gekony stejného druhu, a proto jsem z počátku pořídil hned 3 samičky najednou. Jelikož se samičky rozmnožuji partonogeneticky, tak se samečky se moc nesetkáme. Partonogeneze je druh rozmnožování, kde není zapotřebí samečka a samičky samy v pohlavní dospělosti (cca 1 rok) líhnou po měsíci vajíčka, ze kterých se po 2-3 mesících líhnou živá mláďata. Líhnou se opět samičky, ale od chovatelů jsem se dozvěděl,že když samičku oplodní sameček, tak se pak líhne sameček,ale nemusí to být pravidlem. Tito malí tvorečci se mezi sebou dorozumívají docela hlasitými tikavými zvuky. Tohoto gekona doporučuji začátečníkům, ale aby jste nebyli zklamáni z toho, že přes den neni moc co sledovat. Avšak po večerech, když si posvítím modrým světýlkem do terária tak už je co vidět a pozorovat.
 

 
TERÁRIUM
S těmito gekony mám zatím jen malé zkušenosti, ale jedná se o drobné (10cm) ještěry, kteří jsou opravdu nenároční. Do terária 40 x 30 x 20 jsem si pořídil od chovatele 3 mladé samičky, které si hned po uložení do terária našly svá místa. Než jsem si je pořídil tak jsem nejprve udělal terárium následujícím způsobem. Na dno jsem uložil směs lignocelu s pískem což je můj osvědčený způsob. Dále jsem umístil skálu, kde se gekonci ukrývají v záhybech a zároveň je umístěna po žárovnkou (15W), což umožní výhřev skály a přísun světla. Další součástí ubikace jsou bambusové tyčky a kořen ztropického stromu. Terárium jsem pak doplnil živýmí květinami (netřesk), které udržují vláhu a dělají hezký dojem. Pozadí jsem udělal korkové, ale Lepidky mají na končetinách přísavné lamely, takže umí lézt i po skle. Teplotu jim udržuji okolo 27°C s nočním poklesem na teplotu pokojovou. Vlhkost je také jednou z aspektů, na které nesmíme zapomenout a měla by se pohybovat v rozmezí 60% - 80%. Vlkost zajištuji večerním rosením terária.

 


 
 POTRAVA
Jelikož je tento gekon panenský hmyzožravec tak jej krmíme malými cvrčky a octomilkami. Potravu musíme mísit s vitamínouvou směsí jako většinu plazů chovaných v zajetí. Loví většinou přes noc, ale přes den také neodmítnout. Jako doplněk potravy používám med smíchaný s vodou a vápníkem což mají Lepidky velice rády. V létě je dobré spestřit jídelníček smýkaným hmyzem. Krmím obden cvrčky a když nepodávám cvrčky tak podávám medovou směs v přiměřeném množství.