Svet-Stranek.cz
Gecko Day

Felzuma madagaskarská:Osobní stránka na adrese: geckoday.freepage.cz

Felzuma madagaskarská

S tímto gekonem nemám sice letité zkušenosti, ale po pár měsícíh pozorování je to velice impozantní a překrásný ještěr. Odkoupil jsem 5ti měsíční samičku od zkušeného chovatele ve skvělé životní kondici. První dny co jsem felzumku ubytoval byla celkem plachá, ale jakmile šlo o jídlo tak se nebála sezobnout z pinzety. Jednou do týdne jí podávám vitamínové želé určené přímo pro gekony, které jsem zakoupil na burze plazů. Stojí asi 30kč a můžu vřele doporučit. Táké se dají sehnat proteiny v podobě želé vhodné třeba například v době odjezdů na dovolené atd. Ještěrovi to dodá potřebné živiny. Samozřejmě hmyz je v gekoním jídelníčku na první místě. Dalším vhodným doplňkem pro felzumy je přezrálé ovoce nebo med smichaný s vodou. Tyto doplňky doporučuji jen na občasné spestření jelikož felzumy mají takřka nekonečný apetit :) a za chvili by trpěli obezitou. Proto podávám ovoce nebo med jednou do týdne v přiměřené dávce. Od jednoho teraristy jsem dostal informaci, že dodáváním medu se felzumě spestřuje zbarvení a dělá se jí více červených puntíku či pruhů,ale tuto informaci nemám podloženou na faktech. Podle mého úsudku je to genetikou už danné. Mě osobně se nejvíce líbí felzumy puntíkaté. Jak už jsem se zde zmínil tak felzumy mohou trpět obezitou a z mých postřehů se toho dá všimnout na jejich zádech. Když se felzumě začne delat na páteři tuková vrstva, je zřejmé, že by měla mit pár dní hladovku. Ale jedná se pouze o mé zkušenosti a rady teraristů z praxe. Felzuma umí vydávat i zajímavé zvuky, kterýma mne velice překvapila. Znělo to jako něco mezi štěnětem a delfínem :))

Popis

Felzuma dorůstá až 30 cm, samičky jsou o něco drobnější než samci. Zbarvení mají smaragdově zelené s červenými puntíky nebo pruhy. Tělo má válcovitý tvar a délka ocasu je stejně úmerná délce těla. Pozor na pouštění ocasu. Nechytejte je za ocas a nesnažte se je chytat dokud si na vás felzuma nezvykne, jelikož upuštěný ocas doroste, tak regenrát už není tak estetický.
Na končetinách má přísavné lamely, které umožňují pohyb po svislých předmětech a třeba i po skle terária. Jedná se o gekona pocházejícího z madagaskaru. Žijí na stromech většinou v páru a svůj strom většinou neopouští. Jedná se o velice teritoriálního ještěra. Při optimálních podmínkách se dožívají 10 - 20 let.

Terarium

Terárium by mělo být na výšku o rozměrech pro jednoho jedince 70 x 45 x 45 (v x š x h). Já jsem terárium vybavil živými tuholistými rostlinami a jednou malou dracenou. Dále jsem umístil bambusové tyče, větev z vrby a jednu dekorativní umělou rostlinu. Ke stropu teraria jsem zavesil kus kokosové skořápky sloužící jako krmitko, ale felzumka zde i občas vegetí. Na dno terária jsem využil směs lignocelu a písku v poměru 1:1. Nejpodstatnější součástí terária je osvětlení a teplota. Což jsem realizoval zářivkou a žárovkou. Zářivka slouží k UVB záření a žárovka 40W jako topné těleso zavěšené cca uprostřed teríria. Terárium mám naproti oknu takže osvětlení má bohaté. Teplotu terária udržuji na 27°-30°C a 35° přímo pod zdrojem tepla. V teráriu samozřejmě musí být i chladnější místa, aby si ještěr sám podle potřeby mohl regulovat teplotu jelikož je závislý na okolní teplotě. Jako tropické zvíře samozřejmě potřebuje vlhkost v teráriu, kterou udržuji od 60 - 80% díke dvoudenímu rosení (ráno a večer po zhasnutí). Pro udrženi vhodné vlhkosti je dobré mít v terárku živé rostliny. Po rosení si felzuma olizuje kapičky rosy a tím doplňuje tekutiny. Někdo samozřejmě ješte používá misku na vodu,ale toto se mi nikdy moc neosvědčilo, a proto jsem umístil napáječku, ze které felzumka opravdu pije.
terárium

krmítko

Potrava

Gekoni jsou převážně hmyzožravci. Já krmím cvrčky, šváby a v létě kobylkami, mouchami a pavouky. Ideálně se snažím kombinovat cvrčky a šváby, které obaluji ve vitamínové směsi (reptivit smicháný s rozdrcenou sepiovou kostí). Doplňkem může být med smíchaný s vodou, přezrálé ovoce atd. Tyto doplňky aplikuji jednou do týdne a také na ně přidávám vitamínovou směs, protože jak se říká, vitamínu není niky dost,ale pozor tyto směsi obsahují vitamíny rozpustné ve vodě, které při přebytku organismus vyloučí,ale ty které jsou rozpustné v tucích se musí správně dávkovat, aby nevznikla tzv. hypervitaminoza, která může mít tragické důsledky. Mláďata krmíme každý den a jednou týdně podáme med. V jednom roce dopívají pohlavní dospělosti a to můžeme interval krmení snížit na 4x týdně. Felzuma nemá problém si vzít kořist z pinzety, ale jako lovec je velice aktivní a je to zajímavá podívaná, a proto aplikuji svůj osvědčený způsob krmení a to, že pár cvrčků podám z pinzety a pár půstím volně do terária ať si zaloví.